Ship Construction And Design 2011 Objective Paper


124)The free surface effects of a partially full tank in a vessel increase with the __________.

A) surface area of the fluid in the tank

B) displacement volume of the vessel

C) draft of the vessel

D) height of the tank above the keel

Answer-A


125)The most detrimental effect on initial stability is a result of liquids __________.

A) flowing from side to side within the vessel

B) flowing from fore to aft within a vessel

C) flowing in and out of a holed wing tank

D) pocketing in a slack tank as a vessel heels

Answer-C


126)The greatest effect on stability occurs from loose liquids flowing __________.

A) from side to side in the tanks of the vessel

B) from fore to aft in the tanks of a vessel

C) in and out of a vessel that is holed in a wing tank

D) in and out of a vessel that is holed in a peak tank

Answer-C


127)Free communication effect is in direct proportion to __________.

A) length and width of space

B) length of space only

C) width of space only

D) neither length nor width

Answer-A


128)Free communication will adversely affect transverse stability only when the flooded space is __________.

A) off-center

B) on the centerline

C) completely flooded

D) open to the sea above and below the waterline

Answer-A


129)What is the principal danger from the liquid in a half full tank onboard a vessel?

A) Corrosion from the shifting liquid

B) Rupturing of bulkheads from the shifting liquid

C) Loss of stability from free surface effect

D) Holing of the tank bottom from the weight of the shifting liquid

Answer-C


130)You are fighting a fire in a cargo hold on your vessel. Which action is most important concerning the stability of the vessel?

A) Shutting off electricity to damaged cables

B) Draining fire-fighting water and pumping it overboard

C) Maneuvering the vessel so the fire is on the lee side

D) RemoIncreasing the number of slack liquid tanks has the effect of raising the __________.

Answer-B


131)To calculate the free surface correction, it is necessary to divide the free-surface moments by the __________.

A) total weight of liquid loads

B) total displacement

C) lightweight

D) deadweight

Answer-B


132)The correction to KG for transverse free surface effects may be found by dividing the vessel's displacement into the __________.

A) transverse free surface correction for the vessel

B) sum of the vertical moments of the vessel

C) sum of the transverse free surface moments of the vessel

D) transverse baseline of the vessel

Answer-C


133)The correction to KG for longitudinal free surface effects for a vessel can be found by dividing the vessel's displacement into the __________.

A) transverse free surface correction for the vessel

B) sum of the vertical moments of the vessel

C) sum of the longitudinal free surface moments of the vessel

D) longitudinal centerline of the vessel

Answer-C




NEXT
Prepare for MMD Class 4 Objective