MARPOL,ISM,ISO,IMO and STCW 2009 Objective Paper


67)Voyage data recorders (VDR) or simplified voyage data recorders (S-VDR) are required to be installed on board certain ships as per_____________

A.ISPS code

B.ISM code

C.Chapter V of Solas(correct)

D.None of the above

Answer-C


68)Which of the following is not found inside a lifeboat?

A.Sea anchor

B.Fishing tackle

C.Drinking water cans

D.Life Jacket(correct)

Answer-D


69)Under which IMO convention is Data Recorder- Certificate of compliance issued?

A.COLREG 1972

B.SAR 1979

C.SOLAS 1974(correct)

D.SALVAGE 1989

Answer-C


70)As per definition of MARPOL Annex-1, a product tanker is one which can carry:

A.Oils and chemicals

B.Oils other than crude oils(correct)

C.Oil product and occasionally crude oils

D.Mainly chemical products but at times refined oil products

Answer-B


71)Which of the following statements is false?

A.A ship security plan is made by the CSO

B.A ship security plan is a confidential document.

C.A ship security plan needs to be approved by the flag state administration

D.None of the above(correct)

Answer-D


72)In the first 24 hours after abandoning a vessel, water should be given only to personnel who are

A.thirsty

B.sick or injured (correct)

C.wet

D.awake

Answer-B


73)Which of the following conditions can lead to degradation of foam compounds?

A.Exposure to excessive heat. (correct)

B.Mixing of different grades of foam. (correct)

C.Exposure to air.(correct)

D.None of the above.

Answer-A,B and C


74)When a vessel is floating upright, the distance from the keel to the metacenter is called the

A.metacentric differential

B.height of the baseline

C.height of the metacenter(correct)

D.righting arm

Answer-C


75)Under which maritime instrument is a Certificate of Financial Responsibility (COFR) issued?( a or d)

A.CLC 1992

B.Fund convention

C.LLMC

D.OPA 1990(correct)

Answer-D



NEXT
Prepare for MMD Class 4 Objective