Hughes (Paper)

 

 

Total 50 questions (1 hour).

Paper is like Gate CS .

 

Section A : compulsory for CS and Comm students.

Section B : for CS only

Section C : for comm. only.

 

 

Questions :

 

1. Given a digital ckt with nand gates. what is o/p

Ans. nor gate

 

2. given an logical expr. x,y,z. simplify

Ans. xz

 

3. It is recommended to use which type of variables in a recursive module.

Ans. static variables.

 

4. which one of following is not memory management model? given buddy system, monitors, paging, swapping

Ans. monitors

 

5. what m/c is used to recognize context free grammar ? Ans. pushdown automata

 

6. Which type of grammar can be recognized by finite state m/c Ans. right linear grammar.

 

7. proc() {

 

static i=10;

printf("%d",i);

}

 

If this proc() is called second time, what is the o/p

Ans. 11

 

8. int arr[] = {1,2,3,4}

int *ptr=arr;

 

*(arr+3) = *++ptr + *ptr++;

 

Final contents of arr[]

Ans. {1,2,3,4}

 

9. TCP/IP hdr checksum : what method is used ?

Ans. one's complement of sum of one's complement.

 

10. CSMA/Cd is used in which Lan Ans. Ethernet

 

11. 8085 pgm : LXI sp, 2021, LXI b, 1234 (??)  push b contents of stack after pushing ?

 

12. One question on synchronous transmission :

Ans. Timing info is embedded in data itself

 

13. What for start bit is used in RS232 transmission.

 

14. One solution for deadlock prevention for dining philosopher's problem

Ans. Allow one person to take first left stick and then right stick and remaining persons in reverse order.

 

15. 4bit seq no in sliding window protocol with selective repeat. what is the max no. of acks that can be held at transmitter 

Ans. 8

 

16. given a height balanced tree. If we add one more node , how many nodes gets unbalanced ? Ans. 3

 

17. Given a arbitrary pointer to an element in a singly linked list? what is the time complexity for its deletion .

Ans. O(n)

 

18. what is the diff b/n c and c++

a. dynamic scoping

b. nested switching

c. declaration of variables in any code block

d. separation of compilation and linking

Ans. c (??)

 

19. which one is false ?

a. 0<x<y, n power x = O(n power y)

b. root of log(n) = O(log logn)

c. O(logn/100) = O(100 logn)

d. 2n not = O(n power k);

Ans. b or a. (??)

 

20. S->S+S; s->s*s; s->a how many parse trees possible : a+a*a+a

Ans. 5

 

21. 4-1 demultiplexer is to be implemented using a memory chip. how many address lines and word length required

Ans. 4, 1

 

22. Vector intr mechanism. in 8085.

Ans. fixed locations in memory when an intr comes.

 

23. ARP is used for : Ans. IP to MAC addr conversion.

 

24. given 100 to 999 nos. Probability of picking a no. with out digit 7.

Ans. 18/25.

 

25. Ten film rolls. 3 defective, prob. of picking up 2 defective rolls with out replacement

Ans. 6/90

 

26. The purpose of hashing is :

Ans. O(1) complexity

 

27. Given adjacency matrix for a directed graph with n vertices and e edges. How much time will it take to find out indegree of a vertex

Ans. O(n)

 

28. No. of nodes of degree 2 in a binary tree with n leaf nodes.

Ans. n-1

 

 

It Consist of Two Section Part A and B or C

For CSE Student part A & B is Better.

Part A and B for CSE Student

 

 

1.

f(char *p)

{

p[0]? f(++p):1;

printf("%c",*p);

}

if call that fuction with f(Aabcd) what is the output??

Ans:dcbaA (Just reversing the string

 

2.

f(char *p)

{

p=(char *)malloc(sizeof(6));

strcpy(p,"HELLO");

}

main()

{

char *p="BYE";

f(p)

printf("%s",p);

}

what is the o/p???

Ans:HELLO

 

3. To sorting array of 10 elements which sorting is best

a)slection

b)bubble

c)tree sort

d)....

Ans:a

 

4. To saving space paoint of view which sort is best

a)selection

b)insertion

c)both a & b

d)...

 

Check it once Can easy Answer this Question(UCA)

 

5. Which statement is wrong on heap

a) Any two childs should not same

b)..

c)..

d)...

Ans:a

 

6). One more question on heap

 

UCA

 

7. Read about cyclometric complexity..

 

8. How many null pointer are there in N number binary tree

Ans:N+1

 

9. Two sorted list of size n what are the maximum comparison in merge

ANs:2n-1

 

10. Converting 41.685 to binary

 

11. Pc is incremented while executing ---------- instruction ans:fetch instruction

 

12. This is gates (NAND)problem It means some gate figure has given with all NAND gate we have write equavalent gate

Ans:OR gate

 

13. x:validating :Are we producing product right y:verification:Are we producing right right

a)X is wrong statement

b)y is "

c)x and Y "

d)x & y is right statement

 

14. NFS some queston in NSF. see distibuted operation System book by Tenaun Bamab

 

15.IP & IPX is implemented in transport layer....... mama all our friends can answer this question .Here i am unable to recall that question. If u a have any doubts on IP & IPX contact HARI because he did his project is B.Tech in that protocols

 

UCA

 

16. Comparison between hashtable and binary tree

Ans:a

 

UCA

 

17

client server is working in asyn mode then how communication will take place

bt client and server.

 

UCA

 

18. Once context swithing occures then ------------will take place

a)saving register

b)saving stack

c)....

d).....

 

UCA

 

19. If precondition is failed what u say about postcondition?

 

Note: Read about preconditon and postcondition

 

20. Whiling download java applete then web broswer do the folling

a)checking the class structure..

b)...c)....d).....

Read about this:

 

21. Strings in Java

a)Mutable

b)variable length string

c)...

d)....

Ans:b

 

22. In Internet Transport layer which is not a protocol

a)/etc/host

b)TCP

c)UDP

d)...

 

UCA

 

23 .Which is not specified in CODD's rules

a)....

b)....

c)...

d).....

 

It is from DBMS Question

 

24. What is the use of Normalization

a)....b)....c)...d)...

Any one can answer

 

25. Futional dependecy x->y is shows that

a)if x1=x2 then y1=y2

b)...c)...d)...

Ans:a

 

26. One question on IP addsress 243.65.77.8 some thing

a)...b)..c)..d)...

Every one can answer

 

27. If A sends a message to B with encryption then key is

a)A public key

b)B public key

c)A private key

d)B private key

Ans:b (Check it once)

 

28. In a class only declaration of the function is there but defintion is not there then what is that function

Ans:virtual function

 

29. What is not necessary condition in dead lock

Ans:a

 

30. One question from multible inheritance...

a)..b)..c)...d)......

 

31. ICV protocols i don't know about this mama .Till now i didn't heard that protocol mama..just know what is that then u can answer this question

 

32. One question from catches like write-through protocal etc

 

33. Catche access time is 100ns ,memory access time is 1000ns and hit ratio is 0.9 then what is average memery access time

a)100ns

b)200ns

c)400ns

d)500ns

Ans:b

 

\

Hughes (Interview Tips)

 

 

 

Top 10 Interview Tips OF Hughes:

 

Here are the 10 most commonly asked questions in the job interview, which will help you prepare yourself better for the forthcoming campus placement and also give you a competitive edge over others. A well thought out answer to these questions, prepared and rehearsed in advance with the logical sequencing of the events will help you sail through.

 

1. Tell us about yourself:

This is an open canvas for you giving you an opportunity to direct and lead your interview in the direction you want. Good idea will be to structure your answer in the following three broad heads:

 

Family Background

Educational Background (starting from schooling to professional qualifications)

Achievements

 

In all the above subheads speak only that information which will give strength to your candidature. Avoid verbose description of yourself.

 

2. Why do you want to join us?

 

To answer this question, you must have researched the company well. Here you can quote some of your personal beliefs, which are in conjunction with the values of the company or talk about specific products and services which could be your professional interest too. In the event where your skill set is mapping with the requirement of the company, do not miss the chance to highlight the same. Specify the initiatives taken or work done to attain that skill set. 

 

3. What would you like to be doing five years from now?

 

This question is asked to assess candidates career plan and ambition for growth and to see if the company will be able to provide that opportunity over period of time. Also to assess if your personal goals are not totally off tangent with what companys objectives are. It is also to check your stability with the organization. It is good idea to be very realistic in your answer. If need be take guidance from your seniors who are already in the corporate environment.

 

4. Do you prefer working with others or alone?

 

This question is usually asked to determine whether you are a team player. Before answering, however, be sure you know whether the job requires you to work alone. Then answer appropriately. 

 

5. What are your biggest accomplishments

 

You may like to begin your reply with: "Although I feel my biggest achievements are still ahead of me, I am proud of my involvement withI made my contribution as part of that team and learnt a lot in the process". It will be a good idea to close your answer with also specifying what attributes and circumstances made you succeed. 

 

6. What are your favorite subjects

 

It is a leading question giving direction to the panel members for possible areas where they can probe in further for your knowledge base and in depth understanding. It is advisable to select the topics that you are competent in. 

 

7. Why should we hire you?

 

Keep your answer short and to the point. You should highlight areas from your background that relates to the need of the organization. Recap the organizations description of the job, meeting it point by point with your skills.

 

8. What are your hobbies?

 

This question is generally asked to assess whether you are "desktop" kind of a person or an "interaction orientated person". It also indicates your preference for team - oriented activities or projects with solo contributions.  It enables the organization to place you accordingly after selection. Be candid with your answer.

 

9. What is the worst feedback you have ever got?

 

To answer this question you must admit and share your areas of improvement. Also sharing an action plan for improving oneself will indicate your ability to take criticism well. Your answer should be reflection of your open-mindedness.

 

10. What is the most difficult situation you have faced?

 

Here you should be ready with the real life story. The question looks for information on two fronts: How do you define difficult? and, what was your handling of the situation? You should be able to clearly lay down the road map for solving the problem, your ability to do task management and maintain good interaction with your team members and other peers. It is advisable to close with highlighting the learning out of the incident. 

 

Interview Tips:

 

1. Family background.

 

2. Ur interest.Say only the things u know.Sometimes they can  ask wayward questions regarding ur project so be prepared for that.

 

3. U should have fair idea abut the sub. mentioned in ur resume.

 

4. If u don't know anything say NO.

 

5. Try to get stuck in the topic which u know thoroughly.Like  one of my friends got stuck in tcp/ip networking and he got thru.

 

6. In our college four groups were taking interview so some of us were unlucky as the judgement varies.

 

7. Why do u want to join hughes.For this get the answer from their ppt.

 

8. If ur given a project in some other field would u work.Say yes i would try to succeed in every task assigned to me.

 

9. They can ask u to write some algo in datastructure like bubble sort ,quick sort etc. Mostly the technical questions varied from person to person  but generally was concerning their project.Unfortunately they asked m$  

 

About HSS - for us the interview was basically on summer project , networking - routers / congestion control in tcp etc, some os fundas .HR part was a modified version of the stuff on the web site - strength/weakness,can u work in a gp, do u have problems asking ques to ppl, ur future plans , gre . i think i didnt get it bec. i told them that i plan to do an ms.

 

Books

 

1. Quantitative apt from RS Agarwal

2. Verbal and non verbal reasoning by RS AGARWAL

 

Only aptitude test is there.

 

Paper contain ( 3-Part )

1.Quantitative

2. Reasoning

3. Again quantitative type

Total 20+13+12 question = 45 Q's

No Negative Marking And Time 45 Minute

Pattern of questions

 

1. first qestion on figure which is easy only one question in paper.(c)

2.1 1 2 3 5 ......

ans:8

 

3.odd man out - 10 ques from(1)

 

4. Code for ABCDE is KLMN then code for BEC is ?

 

5. Array has N elements . To reverse it the subscript should be ?

Hint A(N-I) , I=0,1,....

 

6. There r 800 coins and 1 is of lesser weight . Identify it ?

Hint : divide by 2. anad compare .. binary tree

 

7. Question on permutation and combination like- five alphbets r there , one is repeating 2 times. its probability?

 

8. Questions like . A>B, B>C.... find relation b/n others

 

9.A programme has a complexity of n at the first stage and n^2 in the second stage and n^3 in the third stage.find overall complexity ?

Ans: n^3(highest)

 

10. 5 questions on veinn diagram from book (2)

 

11. 2 questions on relations.

 

12. Code for MEN is 13-5-14 and TEN . Code for QUIZ is ...

Hint : ( code for letter is its order ie for E-5.

 

 

13:reasoing:in question 5 dish and 3 drink is given and some codition is give like

1.you will not take coffee and tea both

2.doctor advise you not to take some two dish given.and like two more condition is given a: which drink alwayes taken by person

ans: orange juish.

 

There is no time limitatioin in individual section. So do not bothere for that.

 

 

Section I

 

1. there is question on figure .it is easy.

ans d) correct 2. there are 1800 coins .one soin is defective in that .in how many minimum times you can find that the coin is defective.

a)11

b)9

c)7

d)2

 

3. there are two kind of professonal in a company software & personal.if the personal are 15% of the total .a party is going .in a party if 50% of the total professonal left and all are s/w then what is the ratio of the s/w professonal left to total software professonal.

ans b) 10/17 4. what is the probebility of the talking out two card one king and one quene of black in a card packet.

 

 

6.there are two more question of series .they are easy.

 

7.there are two question of coding and decoding.they are also easy.

 

8.how many word are be formed by by a 5 alphbet ward in which one word is twice.(I don't rembere the exact word)

ans 60 (correct0

 

9.there is one question on price rise and fall .

ans 1% decrese in price.

 

10. 1,7,17,31,--,71

ans 49

 

Section II

 

In this there are easy question on reasoning like GRE .

There are three section . there are 44 question in all three section. The time is 45 minutes. it is sufficient.

Section I -20 question.

Section II-11 question . it is GRE resoning .you can easyly do these section.

Section III-13 question

 

There is no time limitatioin in individual section . So do not bothere for that.

 

 

1. there is question on figure .it is easy.

ans d) correct

 

2. there are 1800 coins .one soin is defective in that .in how many minimum times you can find that the coin is defective.

a)11

b)9

c)7

d)2

 

 

3. there are two kind of professonal in a company software & personal.if  the personal are 15% of the total .a party is going .in a party if 50% of the total  professonal left and all are s/w then what is the ratio of the  s/w professonal left to total software professonal.

ans b) 10/17

 

4. what is the probebility of the talking out two card one king and one quene of black in a card packet.

ans d) 1/663 (ckeck)

 

6.there are two more question of series .they are easy.

 

7.there are two question of coding and decoding.they are also easy.

 

8.how many word are be formed by by a 5 alphbet ward in which one  word is twice.(I don't rembere the exact word)

ans 60 (correct0

 

9.there is one question on price rise and fall .

ans 1% decrese in price.

 

10. 1,7,17,31,--,71

ans 49

 

 Click to download more papers

Click to download more papers

 

HUGHES