HCL Fresher Recruitment Placement Paper Jan - 2010 (Aptitude Test, Technical Round-1, Client/Manager Interview)

 

1. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A) 20% (B) 40% (C) 50% (D) 60% (E) 66.6%

Ans :c) 50%

 

 

2. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4 Answer :c)3/20

 

 

3. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9 Answer :D)8

 

 

4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125

Answer :B)50

 

 

5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?

(A)20% (B)33.3% (C)40% (D)60% (E)66.6% Answer :c)40%

 

 

6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?

(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3 Ans :E)3

 

 

7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?

(A)7 (B)6 (C)5 (D)4 (E)3 Answer :C) 5

 

 

1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are

p: "I had gone to the theatre with S at the time of the murder".

q: "I was playing cards with P at the time of the murder".

r: "Q didn't commit the murder".

s: "R is not the murderer".

Assuming the only one of the above statement is false and that one of them is the murderer, who is the murderer?

a) P

b) Q

c) R

d) Cann't be concluded

e) S

 

and: E.) r and s are true as first two statements are contradictory. thus either P or S is murderer. as q is not murderer, he is telling truth that P was with him. hence S is murderer.

 

2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is the correct ordering of these amounts?

a) M < D < Y

b) M < Y < D

c) D < M < Y

d) It cann't be determined from the information given

e) D < Y < M

 

ans d)

 

3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence it may be concluded that

a) sufficiently information is not there to conclude anything

b) Men are actually better drivers but drive more frequently

c) Women Certainly drive more cautiously than Men

d) Men chauvinists are wrong about women's abilities.

e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

 

4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?

a) 12455

b) 14153

c) 14256

d) 13541

e) 13112

 

Ans :d

 

5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:

A B C D E

X 4

E D C B A

 

what digit does E represent ?

 

a) 4

b) 6

c) 8

d) 7

Ans: c

 

6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?

a) 900

b) 600

c) 360

d) 240

e) 150

 

Ans: a

 

7) if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b

a) 1

b) 11/30

c) 0

d) -11/30

e) -1

 

ans: b

 

8) 10^2(10^8+10^8) =10^4

a) 2(10)^4

b) 2(10)^6

c) 10^8

d) 2(10)^8

e) 10^10

 

Ans: b

 

9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?

a) 1 hr 26 min

b) 1 hr 53 min

c) 2 hr 30 min

d) 3 hr 30 min

e) 3 hr 20 min

 

Ans: d (e)

 

10) if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?

 

a) 2k+s q

b) 2sk q

c) 2(k-s) q

d) 2k+sq q

e) 2(k+s) q

Ans: e

 

Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each travelingparty consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point theknights can, if they wish, rearrange their traveling parties before continuing, again in two parties along separatenorthern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions:

P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together. p must travel in the same party with S Q can't travel by the southern route U can't change routes

 

11) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other members of this party besides P and U must be

 

a) Q and S

b) Q and T

c) R and S

d) R and T

e) S and T

Ans: e

 

12) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible traveling party and route?

a) P,S,U by the northern route

b) P,S,T by the northern route

c) P,S,T by the southern route

d) P,S,U by the southern route

e) Q,R,T by the southern route

Ans: b

 

13) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other members of this party besides U must be

a) P and S

b) P and T

c) Q and R

d) Q and T

e) R and T

Ans: c

 

14) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must travel by the

a) southern route with P and S

b) southern route with Q and R

c) southern route with R and U

d) northern route with Q and R

e) northern route with R and U

Ans: a

 

15) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling party, that knight must be

a) P

b) Q

c) R

d) S

e) T

 

Ans: e

 

PAPER - II

1. How many of the integers between 25 and 45 are even ?

(A)21

(B)20

(C)11

(D)10

(E)9

Ans:d)10

 

2. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was

(A)Rs 1.56

(B)Rs 2.40

(C)RS 3.00

(D)Rs 3.80

(E)Rs 4.20

Answer :d)Rs 3.80

 

3. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT

(A) (99.10)

(B) (85.9)

(C) (50.7)

(D) (1.1)

(E) (1.0)

Answer : A) (99.10)

 

4. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?

(A)10

(B)20

(C)50

(D)200

(E)500

Ans: c)50

 

5. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?

(A)5:56

(B)5:58

(C)6.00

(D)6.23

(E)6.26

Ans :E) 6.26

 

6. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?

(A)7.5%

(B)9.5%

(C) 10.5%

(D)12%

(E)15%

Ans :A)7.5%

 

7. A plane travelled K miles in the first 96 miles of flight time. If it completed the remaining 300 miles of the trip in 1 minute, what was its average speed in miles per hour for the entire trip ?

(A)

(B)

(C)

(D)

(E)

Ans :(300+k)/97 * 60

 

8. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A)20%

(B)40%

(C)50%

(D)60%

(E)66.6%

Ansr :c) 50%

 

9. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60

(B)1/15

(C)3/20

(D)3/5

(E)3/4

Ans :c)3/20

 

10. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5

(B)6

(C)7

(D)8

(E)9

Ans :D)8

 

11. An investor purchased a shares of stock at a certain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25

(B)50

(C)75

(D)100

(E)125

Ans :B)50

 

12 At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be What percent of the original price of the 5 tickets?

(A) 20%

(B) 33.3%

(C) 40%

(D) 60%

(E) 66.6%

Ans :c)40%

 

13. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?

(A) 2/3

(B) 3/4

(C) 1

(D) 2

(E) 3

Ans :E)3

 

14. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?

(A) 7

(B) 6

(C) 5

(D) 4

(E) 3

Ans :C) 5

 

15. A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the water taken out then quantity of water taken out is.

a. 3

b. 6

c. 9

d. 1

 

16. which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of 1'st and 2'nd and last digit is twice the second digit.

1.2674

2.1349.

3.3343

4.3678

 

17. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8 Kms and take left turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.

1.16

2.20

3.25

4.10

HCL Latest Fresher Job Interview Placement Paper Pattern: 10th August 2010

 

Company Name : HCL

Type : Fresher, Job Interview

Exam/Interview Date : 10-Aug-2010

Location: Hyderabad

No of Rounds : Group Discussion - GD

Contributor Name : Madhuri

 

This is Madhuri from GIET rajahmundry, information technology. Recently i have attended the hcl throgh aspiring minds. In 2010, HCL didnt have any campus drives, it has centralised all the requirement and will b conducted in state capitals like hyd and Chennai and Bangolore.

 

First we have to register to aspiring minds online, then they wil send us admit card for written test with venue details.

 

This written test contains:

 

1. Verbal - its very simple just articles like that

2. Aptitude - they wont give ant time and distance and time and work probs, its also very easy will hav some problems on avgs, ratios,numbers, logs....

3. Technical paragraphs - inthis they will give u a long paragaraph on any technical subject followed by questons...

 

And i didn't remember the remaining sections... one more thing al the qsns are multiple choices. Guys keep in mind that b fast and correct, all the sections are easy. i don't know the cutoff and all those things, but they mailed me after nearly one month and sent me a interview call letter also.

 

Next round is GD The topic may be any technical topic or any general matter. No need to worry, but one thing u need to b loud in English. Maintain ur voice pitch and b clear with what u r talking, and listen to others also..

 

In our batch they selected 3 out of 10, in some batches they selected 10 out of 10 also..They announced the result in 10 mins and then the final HR round....The guys who got selected for HR are almost got selected...My HR qsns are:

 

Tell me about ur self?

 

Family back ground?

 

Interests or hobbies? ( make sure those should be strange and realistic)

 

He gave me a situation and asked me how u will react?

 

My situation is, u r a software developer and working for a project as trainee.. u have done everything and worked very hardly for that project. but your team leader told to manager that everything was his own talent and work. in this situation what will u do? (Don't go with any complaints that will show a -ve mark)

 

Finally he said okay Madhuri you can leave now and will mail u in 1 week. But i got the mail from HCL with in 2 days and my good luck I got selected..:)

 

HCL Placement Question Paper: Solved (C Language)

Instructions:

1. Please ignore any case-sensitive errors and un-included libraries.

2. You may use the back of this question paper for any rough work.

 

 

Q1.

main()

{

int i;

clrscr();

printf("%d", &i)+1;

scanf("%d", i)-1;

}

 

a. Runtime error.

b. Runtime error. Access violation.

c. Compile error. Illegal syntax

d. None of the above

 

 

 

Ans: d,printf( ) prints address/garbage of i,

scanf() dont hav & sign, so scans address for i

+1, -1 dont hav any effect on code

 

Q2.

main(int argc, char *argv[])

{

(main && argc) ? main(argc-1, NULL) : return 0;

}

 

a. Runtime error.

b. Compile error. Illegal syntax

c. Gets into Infinite loop

d. None of the above

 

 

Ans: b) illegal syntax for using return

 

Q3.

main()

{

int i;

float *pf;

pf = (float *)&i;

*pf = 100.00;

printf("\n %d", i);

}

 

a. Runtime error.

b. 100

c. Some Integer not 100

d. None of the above

 

 

 

Ans: d) 0

 

Q4.

 

main()

{

int i = 0xff ;

printf("\n%d", i<<2);

}

 

a. 4

b. 512

c. 1020

d. 1024

 

 

 

Ans: c) 1020

 

 

Q5.

#define SQR(x) x * x

 

main()

{

printf("%d", 225/SQR(15));

}

 

a. 1

b. 225

c. 15

d. none of the above

 

 

Ans: b) 225

 

 

Q6.

union u

{

struct st

{

int i : 4;

int j : 4;

int k : 4;

int l;

}st;

int i;

}u;

 

main()

{

u.i = 100;

printf("%d, %d, %d",u.i, u.st.i, u.st.l);

}

 

a. 4, 4, 0

b. 0, 0, 0

c. 100, 4, 0

d. 40, 4, 0

 

 

Ans: c) 100, 4, 0

 

Q7.

union u

{

union u

{

int i;

int j;

}a[10];

int b[10];

}u;

 

main()

{

printf("\n%d", sizeof(u));

printf(" %d", sizeof(u.a));

// printf("%d", sizeof(u.a[4].i));

}

 

a. 4, 4, 4

b. 40, 4, 4

c. 1, 100, 1

d. 40 400 4

 

 

Ans: 20, 200, error for 3rd printf

 

Q8.

main()

{

int (*functable[2])(char *format, ...) ={printf, scanf};

int i = 100;

 

(*functable[0])("%d", i);

(*functable[1])("%d", i);

(*functable[1])("%d", i);

(*functable[0])("%d", &i);

 

}

 

a. 100, Runtime error.

b. 100, Random number, Random number, Random number.

c. Compile error

d. 100, Random number

 

 

Q9.

main()

{

int i, j, *p;

i = 25;

j = 100;

p = &i; // Address of i is assigned to pointer p

printf("%f", i/(*p) ); // i is divided by pointer p

}

 

a. Runtime error.

b. 1.00000

c. Compile error

d. 0.00000

 

 

 

Ans: c) Error becoz i/(*p) is 25/25 i.e 1 which is int & printed as a float,

So abnormal program termination,

runs if (float) i/(*p) -----> Type Casting

 

Q10.

main()

{

int i, j;

scanf("%d %d"+scanf("%d %d", &i, &j));

printf("%d %d", i, j);

}

 

a. Runtime error.

b. 0, 0

c. Compile error

d. the first two values entered by the user

 

 

 

Ans: d) two values entered, 3rd will be null pointer assignment

 

Q11.

 

main()

{

char *p = "hello world";

p[0] = 'H';

printf("%s", p);

}

 

a. Runtime error.

b. “Hello world”

c. Compile error

d. “hello world”

 

 

 

Ans: b) Hello world

 

Q12.

main()

{

char * strA;

char * strB = I am OK;

memcpy( strA, strB, 6);

}

 

a. Runtime error.

b. I am OK

c. Compile error

d. I am O

 

 

Ans: c) I am OK is not in " "

 

 

Q13. How will you print % character?

a. printf(“\%”)

b. printf(“\\%”)

c. printf(“%%”)

d. printf(“\%%”)

 

 

Ans: c) printf(" %% ");

 

Q14.

const int perplexed = 2;

#define perplexed 3

 

main()

{

#ifdef perplexed

#undef perplexed

#define perplexed 4

#endif

printf("%d",perplexed);

}

 

a. 0

b. 2

c. 4

d. none of the above

 

 

Ans: c)

 

Q15.

struct Foo

{

char *pName;

};

 

main()

{

struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));

clrscr();

strcpy(obj->pName,"Your Name");

printf("%s", obj->pName);

}

 

a. Your Name

b. compile error

c. Name

d. Runtime error

 

 

 

Ans a)

 

Q16.

struct Foo

{

char *pName;

char *pAddress;

};

 

main()

{

struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));

clrscr();

obj->pName = malloc(100);

obj->pAddress = malloc(100);

 

strcpy(obj->pName,"Your Name");

strcpy(obj->pAddress, "Your Address");

 

free(obj);

printf("%s", obj->pName);

printf("%s", obj->pAddress);

}

 

a. Your Name, Your Address

b. Your Address, Your Address

c. Your Name Your Name

d. None of the above

 

 

 

 

Ans: d) printd Nothing, as after free(obj), no memory is there containing

obj->pName & pbj->pAddress

 

Q17.

main()

{

char *a = "Hello ";

char *b = "World";

clrscr();

printf("%s", strcat(a,b));

}

 

a. Hello

b. Hello World

c. HelloWorld

d. None of the above

 

 

 

Ans: b)

 

Q18.

 

main()

{

char *a = "Hello ";

char *b = "World";

clrscr();

printf("%s", strcpy(a,b));

}

 

a. “Hello”

b. “Hello World”

c. “HelloWorld”

d. None of the above

 

 

 

 

Ans: d) World, copies World on a, overwrites Hello in a.

 

Q19.

void func1(int (*a)[10])

{

printf("Ok it works");

}

 

void func2(int a[][10])

{

printf("Will this work?");

}

 

main()

{

int a[10][10];

func1(a);

func2(a);

}

 

a. Ok it works

b. Will this work?

c. Ok it worksWill this work?

d. None of the above

 

 

 

 

Ans: c)

 

Q20.

main()

{

printf("%d, %d", sizeof('c'), sizeof(100));

}

 

a. 2, 2

b. 2, 100

c. 4, 100

d. 4, 4

 

 

 

Ans: a) 2, 2

 

Q21.

main()

{

int i = 100;

clrscr();

printf("%d", sizeof(sizeof(i)));

}

 

a. 2

b. 100

c. 4

d. none of the above

 

 

 

Ans: a) 2

 

Q22.

 

main()

{

int c = 5;

printf("%d", main||c);

}

 

a. 1

b. 5

c. 0

d. none of the above

 

 

Ans: a) 1, if we use main|c then error, illegal use of pointer

 

 

Q23.

main()

{

char c;

int i = 456;

clrscr();

c = i;

printf("%d", c);

}

 

a. 456

b. -456

c. random number

d. none of the above

 

 

 

 

Ans: d) -56

 

Q24.

void main ()

{

int x = 10;

printf ("x = %d, y = %d", x,--x++);

}

 

a. 10, 10

b. 10, 9

c. 10, 11

d. none of the above

 

 

 

 

Ans: d) Lvalue required

 

Q25.

main()

{

int i =10, j = 20;

clrscr();

printf("%d, %d, ", j-- , --i);

printf("%d, %d ", j++ , ++i);

}

 

a. 20, 10, 20, 10

b. 20, 9, 20, 10

c. 20, 9, 19, 10

d. 19, 9, 20, 10

 

 

 

 

Ans: c)

 

Q26.

 

main()

{

int x=5;

clrscr();

 

for(;x==0;x--) {

printf("x=%d\n”", x--);

}

}

 

a. 4, 3, 2, 1, 0

b. 1, 2, 3, 4, 5

c. 0, 1, 2, 3, 4

d. none of the above

 

 

 

Ans: d) prints nothing, as condition x==0 is False

 

Q27

main()

{

int x=5;

 

for(;x!=0;x--) {

printf("x=%d\n", x--);

}

}

 

a. 5, 4, 3, 2,1

b. 4, 3, 2, 1, 0

c. 5, 3, 1

d. none of the above

 

 

 

 

Ans: d) Infinite loop as x is decremented twice, it never be 0

and loop is going on & on

 

Q28

main()

{

int x=5;

clrscr();

 

for(;x<= 0;x--)

{

printf("x=%d ", x--);

}

}

a. 5, 3, 1

b. 5, 2, 1,

c. 5, 3, 1, -1, 3

d. –3, -1, 1, 3, 5

 

 

 

Ans: prints nothing, as condition in loop is false.

 

Q29.

main()

{

{

unsigned int bit=256;

printf("%d", bit);

}

{

unsigned int bit=512;

printf("%d", bit);

}

}

 

a. 256, 256

b. 512, 512

c. 256, 512

d. Compile error

 

 

Ans: 256, 512, becoz these r different blocks, so declaration allowed

 

Q30.

main()

{

int i;

clrscr();

for(i=0;i<5;i++)

{

printf("%d\n", 1L << i);

}

}

a. 5, 4, 3, 2, 1

b. 0, 1, 2, 3, 4

c. 0, 1, 2, 4, 8

d. 1, 2, 4, 8, 16

 

 

 

Ans: d) L does't make any diff.

 

Q31.

main()

{

signed int bit=512, i=5;

 

for(;i;i--)

{

printf("%d\n", bit = (bit >> (i - (i -1))));

}

}

 

a. 512, 256, 128, 64, 32

b. 256, 128, 64, 32, 16

c. 128, 64, 32, 16, 8

d. 64, 32, 16, 8, 4

 

 

Ans: b)

 

Q32.

main()

{

signed int bit=512, i=5;

 

for(;i;i--)

{

printf("%d\n", bit >> (i - (i -1)));

}

}

 

a. 512, 256, 0, 0, 0

b. 256, 256, 0, 0, 0

c. 512, 512, 512, 512, 512

d. 256, 256, 256, 256, 256

 

 

 

Ans: d) bit's value is not changed

 

Q33.

main()

{

if (!(1&&0))

{

printf("OK I am done.");

}

else

{

printf("OK I am gone.");

}

}

 

a. OK I am done

b. OK I am gone

c. compile error

d. none of the above

 

 

 

Ans: a)

 

Q34

main()

{

if ((1||0) && (0||1))

{

printf("OK I am done.");

}

else

{

printf("OK I am gone.");

}

}

 

a. OK I am done

b. OK I am gone

c. compile error

d. none of the above

 

 

 

Ans: a)

 

Q35

main()

{

signed int bit=512, mBit;

 

{

mBit = ~bit;

bit = bit & ~bit ;

 

printf("%d %d", bit, mBit);

}

}

 

a. 0, 0

b. 0, 513

c. 512, 0

d. 0, -513

 

 

Ans: d)

 Click to download more papers