CTS Placement Paper January, 2010 (Reasoning Ability)

 

REASONING section (20 Q's - 20 mins)

 

Directions for Questions 1-4: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

 

Give answer:

(A) if only conclusion I follows;

(B) if only conclusion II follows;

(C) if either I or II follows;

(D) if neither I nor II follows and

(E) if both I and II follow.

 

1.Statements : Most clocks are fans, Some fans are walls

Conclusions :

I. Some walls are fans

II. Some clocks are walls

Ans: D

 

2. Statements : All birds are dogs, Some dogs are cats

Conclusions :

I. Some cats are not dogs

II. All dogs are not birds

Ans: D

 

3. Statements : Some fools are intelligent, Some intelligent are great

Conclusions :

I. Some fools are great

II. All great are intelligent.

Ans: D

 

4. Statements : All Men are married, Some men are educated

Conclusions :

I. Some married are educated

II. Some educated are married.

Ans: E

 

Directions for Questions 5-6: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

 

5. Statements : All bags are chalks. All chalks are bottles.

Conclusions :

I Some bottles are bags.

II. All bags are bottles

III. All bottles are bags

IV. Some chalks are not bags

 

A) Only I , II and IV follow B) Only I , III and IV follow.

C) Only II, III and IV follow. D) All Follow

E) none of these

Ans: A

 

6. Statements : Some trees are buses, All buses are hats

Conclusions :

I Some trees are hats

II. Some hats are trees

III. All hats are buses

IV. Some buses are hats

 

A) None follow s B) Only I, II and IV follow.

C) Only II , III and IV follow. D) All Follow

E) none of these

Ans: B

 

Directions(7-15): In each of the following questions one word is different from the rest. Find out the word which does not belong to the group

 

7. A ) Yokel B) Upshot C) Lout D) Bumpkin

Ans: B

 

8. A) Sofa B) Bed C) Diwan D) Chair E) Table

Ans : B

 

9. A) Keraunophobia B) Tonitrophobia C) Phonophobia D) Astraphobia

Ans: C

 

10. A) HB B) ZU C) NI D) TO E) PK

Ans : (A)

 

11. A) Printer B) Author C) Publisher D) Correspondent E) Reader

Ans : (E)

 

12.A) EQL B) BHF C) KTI D) SXD E) JWM

Ans : (D)

 

13. A) Curd B) Butter C) Oil D) cream

Ans: C

 

14. A) Poland B) Greece C) Spain D)Korea

Ans: D

 

15. A) Copper B) Tin C) Brass D) ZInc

Ans: C

 

16. Mr. A, Miss B, Mr. C and Miss D are sitting around a table and discussing their trades.

1. Mr. A sits opposite to cook

2. Miss b sits right to the barber.

3. The washer man is on the left of the tailor

4. Miss D sits opposite Mr. C

 

What are the trades of A and B?

A. Tailor and Barber B. Tailor and cook

B. Barber and cook C. washer man and cook

Ans: B

 

17. In a pile of 10 books, there are 3 of History, 3 of Hindi, 2 of mathematics and 2 of English. Taking from above, there is an English book between a history and mathematics book, a  history book between a mathematics and an English book, a Hindi book between an English and  a mathematics book, a mathematics book between two Hindi books and two Hindi books  between a Mathematic and a History book. Book of which subject is at the sixth position from top ?

A. English

B. Hindi

B. Mathematics

C. History

Ans: B

 

18. On a man's tombstone, it is said that one sixth of his life was spent in childhood and one twelfth as a teenager. One seventh of his life passed between the time he became an adult and the time he married; five years later,  his son was born. Alas, the son died four years before he did. He lived to be twice as old as his son did.  How old did the man live to be?

Ans: 84 years

 

19. What two numbers have a product of 48 and, when the larger number is divided by the smaller, a quotient of 3?

Ans: 4 and 12

 

20. A drove of sheep and chickens have a total of 99 heads and feet. There are twice as many chickens as sheep.How many of each are there?

Ans: nine sheep and eighteen chickens.

CTS Latest Fresher Placement Pattern 4 September 2010, Chennai

 

Company Name : CTS

Type : Fresher, Job Interview

Exam/Interview Date : 04-Sep-2010

No of Rounds : Aptitude Test

Location : Chennai

Contributor Name : Seenu Arun

 

Hi friends,

I attended my First round of cts written(CBT) test in Anand Instiute coll,chennai.Same pattern was exist.Prepare previous qs papers very well by which u can get clear idea about concepts.Time Managemet is the key.All qs were totally time consuming.No negative marking.

 

Total Questions: 55

 

•Analytical--> 30 (30 mins)

•Verbal--> 25 (20 mins)

1.Analytical Reasoning: Figure Sequence,puzzle test,Syllogism,Logic,Data Sufficiency,Coding-Decoding etc.

2.Verbal : Two RC(10 qs) that was too long to read,finding correct (5qs)and incorrect sentence(5qs),Jumbled Sentences(5qs)....

 

Thats it guys.Its is CBT and tht software is not efficient one to interact with...Once again i'm telling u that Time Management is the key.Simple preparation is enough.This is not tough as TCS interview..Easy to crack.They said yht results will be announced after three days in their CTS website.I'm waiting for it.