SONATA CAMPUS PLACEMENT PAPER (APTITUDE)

 

1. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of fishes caught by X?

 

Ans: 8

 

2. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

 

Ans: 7

 

3. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?

 

Ans: 3000m = 3km

 

4. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age

 

of the girl is

 

Ans: 12 years

 

5. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's age after two years?

 

Ans: 14 Yrs.

 

6. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost

 

Ans: 90 cents

 

7. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?

 

Ans: 2.9 seconds

 

8. Which of the following figures together will make a triangle?

 

Ans: a,b,c,d

 

9. Make a square by drawing only one line

 

Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2

 

10. Which of the following is the odd one? crew, constellation, companion, league, participants.

 

Ans: companion

 

11. Opposite of Remote?

 

(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

 

12. Statement A: All great men are ridiculous;

 

Statement B: I am ridiculous ;

 

Inference : I am a great man;

 

(a) True (b) False (c) Not clear

 

13. Statement: Normal children are active;

 

Inference: All children are active;

 

(a) True (b) False (c) Uncertain

 

14. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?

 

Ans: 1/16

 

15. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?

 

Ans: 601 times

 

16. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?

 

Ans: Rs. 3125

 

17. Statement A: A & B have same age;

 

Statement B: B is younger than C;

 

Inference : A is younger than C;

 

(a) True (b) False (c) Uncertain

 

18. All chickens lay eggs (True/False)

 

Ans: False

 

19. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C?

 

Ans: 2/13 and 3/13

SONATA PLACEMENT PAPER (APTITUDE)

 

1. Last month of an year

 

(a) January (b) February (c) December (d) November

 

2. Select the odd one

 

(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November

 

3. Select the antonym of capture from the following

 

(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

 

4. Find the antonym of autumn

 

(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

 

5. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?

 

Ans: 12 skirts

 

6. How can you make a square from two triangles?

 

7. Is the meaning of Client and Customer,

 

(a) same (b) contradictory (c) no relation

 

8. Is the meaning of It's and Its,

 

(a) same (b) contradictory (c) no relation

 

9. Is the meaning of Canvas and Canvass,

 

(a) same (b) contradictory (c) no relation

 

10. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,

 

(a) same (b) contradictory (c) no relation

 

11. Is the meaning of Credible and Credulous,

 

(a) same (b) contradictory (c) no relation

 

12. Select the odd one out.

 

(a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18

 

13. Select the least from the following.

 

(a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333

 

14. Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125

 

Ans: 0.0625

 

15. One dollar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?

 

Ans: 1/30 =0.0333$