Sify Placement Paper (General Aptitude)

 

 

Aptitude Paper:

 

1. There is a 4 inch cube painted on all sides. This is cut down into of 1 inch cubes. What is the no of cubes which have no pointed sides.

Ans: 8

 

2. At 6'o a clock ticks 6 times. The time between first and last ticks is 30 seconds. How long does it tick at 12'o clock.

Ans: 66 sec.

 

3. Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

Ans: 12 (as 5*4=20, 20+4=24, 24/4=6, 6-4=2, 2*4=8, 8+4=12).

 

4. Find the values of each of the alphabets.

N O O N

S O O N

+ M O O N

J U N E

Ans: 9326

 

5. If a clock takes 7seconds to strike 7, how long will the same clock take to strike 10?

Ans: The clock strikes for the first time at the start and takes 7 seconds for 6 intervals-thus for one interval time taken=7/6. Therefore, for 10 seconds there are 9 intervals and time taken is 9*7/6=10 and 1/2 seconds.

 

6. An escalator is descending at constant speed. A walks down and takes 50 steps to reach the bottom. B runs down and takes 90 steps in the same time as A

takes 10 steps. How many steps are visible when the escalator is not operating?

Ans: 150 steps

 

7. A chain is broken into three pieces of equal lengths containing 3 links each. It is taken to a blacksmith to join into a single continuous one. How many links are to to be opened to make it ?

Ans : 2.

 

8. There is a safe with a 5 digit number as the key. The 4th digit is 4 greater than second digit, while 3rd digit is 3 less than 2nd digit. The 1st digit is thrice the last digit. There are 3 pairs whose sum is 11. Find the number.

Ans: 65292

 

9. An orange glass has orange juice and white glass has apple juice both of equal volumes. 50ml of the orange juice is taken and poured into the apple juice. 50ml from the white glass is poured into the orange glass. Of the two quantities, the amount of apple juice in the orange glass and the amount of orange juice in the white glass, which one is greater and by how much?

Ans: The two quantities are equal

 

10. The shape in the sketch below is that of a square attached to half of a similar square. Divide it into four equal pieces

 

Ans: Hint : the figure can be divided into 12 equal triangles

 

11. Fifty minutes ago if it was four times as many minutes past three o'clock, how many minutes is it to six o'clock?

Ans: Twenty six minutes.

 

12. Everyday in his business a merchant had to weigh amounts from 1 kg to 121kgs, to the nearest kg. What are the minimum number of weight required and how heavy should they be?

Ans: .The minimum number is 5 and they should weigh 1,3,9,27 and 81kgs.

 

13. A car is traveling at a uniform speed. The driver sees a milestone showing a 2-digit number. After traveling for an hour the driver sees another milestone with the same digits in reverse order. After another hour the driver sees another milestone containing the same two digits. What is the average speed of the driver.

Ans: 45kmph

 

14. A hotel has 10 storeys. Which floor is above the floor below the floor, below the floor above the floor, below the floor above the fifth.

Ans: The sixth floor.

 

15. Albert and Fernandez have two leg swimming race. Both start from opposite ends of the pool. On the first leg, the boys pass each other at 18 m from the deep end of the pool. During the second leg they pass at 10 m from the shallow end of the pool. Both go at constant speed but one of them is faster. Each boy rests for 4 seconds at the end of the first leg. What is the length of the pool?

 

16. Shahrukh speaks truth only in the morning and lies in the afternoon, whereas Salman speaks truth only in the afternoon. A says that B is Shahrukh. Is it morning or afternoon and who is A - Shahrukh or Salman.

Ans: Afternoon ; A is Salman.

 

17. A person with some money spends1/3 for cloths, 1/5 of the remaining for food and 1/4 of the remaining for travel. He is left with Rs 100/- . How much did he have with him in the beginning ?

Ans: Rs 250/-

 

18. Ram, Shyam and Gumnaam are friends.  Ram is a widower and lives alone and his sister takes care of him. Shyam is a bachelor and his niece cooks his food and looks after his house. Gumnaam is married to Gita and lives in large house in the same town. Gita gives the idea that all of them could stay together in the house and share monthly expenses equally. During their first month of living together, each person contributed Rs.25. At the end of the month, it was found that Rs 92 was the expense so the remaining amount was distributed equally among everyone. The distribution was such that everyone received a whole number of Rupees. How much did each person receive?

Ans. Rs 2 (Hint: Ram's sister, Shyam's niece and Gumnaam's wife are the same person)

 

19. There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have.

After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.

Ans: A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars

 

20. Sam and Mala have a conversation.

Sam says I am certainly not over 40

Mala says I am 38 and you are at least 5 years older than me

Now Sam says you are at least 39

All the statements by the two are false. How old are they really?

Ans: Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs.

 

21. Each alphabet stands for one digit in the

following multiplication.

T H I S

x I S

X F X X

X X U X

X X N X X What is the maximum

value T can take?

Ans: T max value = 4

 

22. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 24 days for 70 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many cows are needed to eat the grass in 96 days.?

Ans : 20

[Hint: g - grass at the beginning r - rate at which grass grows, per day y - rate at which one cow eats grass, per day n - no of cows to eat the grass in 96 days

g + 24*r = 70 * 24 * y g + 60*r = 30 * 60 * y g + 96*r = n * 96 * y, Solving, n = 20. ]

 

23. Three criminals were arrested for shop lifting. However, when interrogated only one told the truth in both his statements, while the other two each told one true statement and one lie. The statements were:

ALBERT :(a) Chander passed the merchandise. (b) Bruce created the diversion.

BRUCE :(a) Albert passed the merchandise. (b) I created the diversion.

CLIVE :(a) I took the goods out of the shop.  (b) Bruce passed them over.

Ans: Albert passed the goods. Bruce created the diversion. Clive took the goods out of the shop.

 

24. I bought a car with a peculiar 5 digit numbered license plate which on reversing could still be read. On reversing value is increased by 78633.Whats the original number if all digits were different?

Ans: Only 0 1 6 8 and 9 can be read upside down. So on rearranging these digits we get the answer as 10968

 

25. There N stations on a railroad. After adding X stations on the rail route 46 additional tickets have to be printed.

Find N and X.

Ans. x=2 and N=11 ( Let initially, N(N-1) = t; After adding, (N+X)(N+X-1) = t+46;Trail and error method )

 

 

26. Complete the Table given below: Three football teams are there. Given below is the group table. Fill in the x's Played Won Lost Draw Goals For Goals Against

A 2 2 x x x 1

B 2 x x 1 2 4

C 2 x x x 3 7

 

Ans: The filled table is given below

 

Played Won Lost Draw Goals For Goals Against

A 2 2 0 0 7 1

B 2 0 1 1 2 4

C 2 0 1 1 3 7

 

27. A bird keeper has got P pigeons, M mynas and S sparrows. The keeper goes for lunch leaving his assistant to watch the birds.  Suppose p=10, m=5, s=8 when the bird keeper comes back, the assistant informs the x birds have escaped. The bird keeper exclaims: "Oh no! All my sparrows are gone." How many birds flew away? When the bird keeper comes back, the assistant told him that x birds have escaped. The keeper realized that at least 2 sparrows have escaped. What is minimum no of birds that can escape?

 

28. Seven members sat around a table for three days for a conference. The member's names were Abhishek, Amol, Ankur, Anurag, Bhuwan ,Vasu and Vikram. The meetings were chaired by Vikram. On the first evening members sat around the table alphabetically. On the following two nights, Vikram arranged the seating so that he could have Abhishek as near to him as possible and absent minded Vasu as far away as he could. On no evening did any person have sitting next to him a person who had previously been his neighbor. How did Vikram manage to seat everybody to the best advantage on the second and third evenings?

Ans: Second evening: Vikram, Ankur, Abhishek, Amol, Vasu, Anurag and Bhuwan. Third evening :Vikram, Anurag, Abhishek, Vasu, Bhuwan, Ankur, Amol.

 

29. Two twins have certain peculiar characteristics. One of them always lies on Monday, Wednesday, Friday. The other always lies on Tuesdays, Thursdays and Saturdays. On the other days they tell the truth. You are given a conversation.

Person A-- today is Sunday my name is Anil

Person B -- today is Tuesday, my name is Bill

What day is today?

Ans: Today is Tuesday.

 

30. Four prisoners escape from a prison. The prisoners, Mr. East, Mr. West, Mr. South, Mr. North head towards different directions after escaping. The following information of their escape was supplied:

The escape routes were The North Road, South Road, East Road and West Road.

None of the prisoners took the road which was their namesake.

Mr. East did not take the South Road

Mr. West did not the South Road.

The West Road was not taken by Mr. East What road did each of the prisoners take to make their escape?

Ans: Mr. East took the North Road

Mr. West took the East Road

Mr. North took the South Road

Mr. South took the West Road.

 

31. A hotel has two wings, the east wing and the west wing. Some east wing rooms but not all have an ocean view. All west wing rooms have a harbor view. The charge for all rooms is identical, except as follows :

 

Extra charge for all harbor view rooms on or above the 3rd floor

Extra charge for all ocean view rooms except those without balcony

Extra charge for some harbor rooms on the first two floor & some east wing rooms without ocean view but having kitchen facilities. Which of the following cannot be determined on the basis of the information given:

I. Whether there are any rooms without a balcony for which an extra charge is imposed.

II. Whether any room without a kitchen or a view involves an extra charge.

III. Whether two extra charges are imposed for any room.

(A) I only (B) II only

(C) III only (D) II and III only

(E) I, II and III

Ans: (A)

 

32. Given that April 1 is Tuesday. A, B, C are 3

persons told that their farewell party was on

A - May 8, Thursday

B - May 10, Tuesday

C - June 5, Friday

Out of A, B, C only one made a completely true statement concerning date, day and month. The other told two one told the day right and the other the date right. What is correct date, month, day.

Ans: B - (May 10) SUNDAY , C - June 6 (Friday).

 

33. Answer the following questions based on the conditions from the choices A, B, C, D, E as described below:

(A) if a definite conclusion can be drawn from condition 1

(B) if a definite conclusion can be drawn from condition 2

(C) if a definite conclusion can be drawn from condition 1 and 2

(D) if a definite conclusion can be drawn from condition 1 or 2

(E) no conclusion can be drawn using both conditions

person 1 says N<5

person says N>5

person 3 says 3N>20

person 4 says 3N>10

person 5 says N<8

What is the value of N?

a) 1. No of persons who speak false being less than no of persons who tells the truth.

2. Person 2 is telling the truth.

b) 1. no of persons telling the truth is greater than no of persons telling lies

2. person 5 is telling the truth.

 

SISL Placement Paper (Technical Section)

 

Aptitude Paper:

 

1. Which of following operator can't be overloaded.

 

a) ==

b) ++

c) ?!

d) <=

 

 

2. For the following C program

 

#include<iostream.h>

main()

{printf("Hello World");}

 

The program prints Hello World without changing main() ,the output should be

 

intialisation

Hello World

Desruct

 

The changes should be

 

a) IOstream operator<<(iostream os, char*s)

os<<'intialisation'<<(Hello World)<<Destruct

b)

c)

d) none of the above

 

 

3. CDPATH shell variable is in(c-shell)

 

 

4. The term stickily bit is related to

 

a) Kernel

b) Undeletable file

c) Both (a) and (b)

d) None

 

 

5. Semaphore variable is different from ordinary variable by

 

 

6. For the following C program:

 

swap(int x,y)

{ int temp;

temp=x;

x=y;

y=temp;}

 

main()

{int x=2;y=3;

swap(x,y);}

 

After calling swap, what are the values x & y?

 

 

7. Static variable will be visible in

 

a) Function. in which they are defined

b) Module in which they are defined

c) All the program

d) None

 

 

8. Unix system is

 

a) Multi processing

b) Multi processing, multiuser

c) Multi processing, multiuser, multitasking

d) Multiuser, multitasking

 

 

9. X.25 protocol encapsulates the follwing layers

 

a) Network

b) Datalink

c) Physical

d) All of the above

e) None of the above

 

 

10. TCP/IP can work on

 

a) Ethernet

b) Tokenring

c) (a) & (b)

d) None

 

 

11. A node has the IP address 138.50.10.7 and 138.50.10.9. But it is transmitting data from node1 to node 2only. The reason may be

 

a) A node cannot have more than one address

b) class A should have second octet different

c) class B should have second octed different

d) All of the above

 

 

12. The OSI layer from bottom to top

 

 

13. For an application which exceeds 64k the memory model should be

 

a) Medium

b) Huge

c) Large

d) None

 

 

14. The condition required for dead lock in unix system is

 

 

15. Set-user-id is related to (in unix)

 

 

16. Bourne shell has?

 

 

17. Which of the following is not true about C++

 

a) Code removably

b) Encapsulation of data and code

c) Program easy maintenance

d) Program runs faster

 

 

18. For the following C program

 

struct base {int a,b;

base();

int virtual function1();}

 

struct derv1:base

{int b,c,d;

derv1()

int virtual function1();}

 

struct derv2 : base

{int a,e;

}

base::base()

{a=2;b=3;

}

derv1::derv1()

{b=5;

c=10;d=11;}

base::function1()

{return(100);

}

derv1::function1()

{

return(200);

}

 

main()

base ba;

derv1 d1,d2;

printf("%d %d",d1.a,d1.b)

 

Output of the program is:

 

a) a=2;b=3;

b) a=3; b=2;

c) a=5; b=10;

d) none

 

 

19. For the above program answer the following q's

 

main()

base da;

derv1 d1;

derv2 d2;

printf("%d %d %d",da.function1(),d1.function1(),d2.function1());

 

Output is:

 

a) 100,200,200;

b) 200,100,200;

c) 200,200,100;

d) None of the above

 

 

20. For the following C program

 

struct {

int x;

int y;

}abc;

 

x cannot be accessed by the following

 

1)abc-->x;

2)abc[0]-->x;

3)abc.x;

4)(abc)-->x;

 

a )1, 2, 3

b) 2 & 3

c) 1 & 2

d) 1, 3, 4

 

 

21. Automatic variables are destroyed after fn. ends because

 

a) Stored in swap

b) Stored in stack and poped out after fn. returns

c) Stored in data area

d) Stored in disk

 

 

22. Relation between x-application and x-server (x-win)

 

 

23. What is UIL(user interface language) (x-win)

 

 

24)Which of the following is right in ms-windows

 

a) Application has single qvalue system has multiple qvalue

b) Application has multiple qvalue system has single qvalue

c) Application has multipleqvalue system has multiple qvalue

d) None

 

 

25. Widget in x-windows is

 

 

26. Gadget in x_windows is

 

 

27. Variable DESTDIR in make program is accessed as

 

a) $(DESTDIR)

b) ${DESTDIR}

c) DESTDIR

 

 

28. The keystroke mouse entrie are interpreted in ms windows as

 

a) Interrupt

b) Message

c) Event

d) None of the above

 

 

29. Link between program and outside world (ms -win)

 

a) Device driver and hardware disk

b) Application and device driver

c) Application and hardware device

d) None

 

 

30. Ms -windows is

a)multitasking

b)multiuser

c) bothof the above

d) none of the above

 

31. Dynamic scoping is

 

 

32. After logout the process still runs in the background by giving the command

 

 

33. Which process dies out but still waits

 

a) Exit

b) Wakeup

c) Zombie

d) Sleep

 

 

34. In dynamic memory allocation we use

 

a) Doubly linked list

b) Circularly linked

c) B trees

d) L trees

e) None

 

 

35. To find the key of search the data structure is

 

a) Hash key

b) Trees

c) Linked lists

d) Records

 

 

36. Which of the following is true

 

a) Bridge connects dissimiler LANand protocol insensitive

b) Router connects dissimiler LANand protocol insensitive

c) Gateway connects dissimiler LANand protocol insensitive

d) None of the above

 

 

37. Read types of tree traversals.

 

 

38. Read about SQL/Databases

 

 

39.A DBMS table is given along with simple SQL statements. Find the output.

 

 

40. Simple programs on pointers in c

 Click to download more papers