Novell Placement Paper (Technical)

 

The paper consists of three sections.

 

1. Aptitude 15 questions 20 min

2. System concepts 20 questions 20 min.

3. 'C' 15 questions 20 min.

 

 

 

Section 1

 

Question 1 to 5 have to be answered on the basis of the information given below:

 

On Sunday, December 23, four ships were berthed at the Port.

 

Ship W left at 4 PM on Sunday, December 23, for a series of 8-day cruises to Bermuda and Nassau. Ship X left at 4:30 PM on Sunday, December 23, for a series of alternating11-day and 13-day cruises. Ship Y sailed at 5 PM on Sunday, December 23, for a series of 5-day cruises to Bermuda. Ship Z sailed on Monday, December 24, for a series of 7-day cruises to Nassau. Each cruise begins on the day after departure. Each ship is scheduled to return to the Port early in the morning after the last day of the cruise and leave again in the afternoon of the same day.

 

 

1. On December 31, which ships will be sailing from the Port on a New Year's Eve.

 

(a) W and X

(b) X and Y

(c) W and Z

(d) X and Z

(e) X, Y and Z

 

Ans: (c)

 

 

2. On how many sailing dates between December 24 and February 28 will ship W be moored alongside another ship

 

(a) 0

(b) 2

(c) 4

(d) 5

(e) 6

 

Ans: (d)

 

 

3. On how many occasions between December 24 and February 28 will three ships be moored at the Port.

 

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

(e) 4

 

Ans: (a)

 

 

4. On which day of the week will these four ships make most of their departures?

 

(a) Sunday

(b) Monday

(c) Tuesday

(d) Thursday

(e) Saturday

 

Ans: (b)

 

 

5. On which days of the week in the period between December 24 and February 28 will the pier be least crowded?

 

(a) Tuesday and Friday

(b) Tuesday and Thursday

(c) Friday and Saturday

(d) Wednesday and Thursday

(e) Thursday and Saturday

 

Ans: (a)

 

Question 6 to 9 have to be answered on the basis of the information given below:

 

The workweek in a small business is a five-day workweek running from Monday through Friday. In each workweek, activities L,M,N,O and P must all be done. The work is subject to the following restrictions:

 

L must be done earlier in the week than O and earlier than P. M must be done earlier in the week than N and earlier than O. No more than one of the activities can ever be done on any one day

 

6.Which of the following is an acceptable schedule starting from Monday to Friday

 

a) L, M, N, O, P

b) M, N, O, N, M

c) O, N, L, P, M

d) P, O, L, M, L

e) P, O, L, M, N

 

Ans. (a)

 

 

7. Which of the following pair of activities could be done on Monday and Tuesday

 

a) L and O

b) M and L

c) M and P

d) N and O

e) O and M

 

Ans. (b)

 

 

8.If P and N are done on Thursday and Friday, then which of the following is true

 

a) L is done on Tuesday

b) L is done on Wednesday

c) M is done on Monday

d) O is done on Tuesday

e) O is done on Wednesday

 

Ans. (e)

 

 

9. Which of the following could be true

 

a) L on Friday

b) M on Thursday

c) N on Monday

d) O on Monday

e) P on Tuesday

 

Ans. (e)

 

 

Section 2

 

1. Encryption and decryption is done in the following layer.

 

a) DLL

b) Network layer

c) Transport

d) Presentation

 

Ans: (d)

 

 

2. Floating point has different formats on two different machines. This modifications are taken care by which layer?

 

a) DLL

b) Network layer

c) Transport layer

d) Presentation

 

Ans: (d)

 

 

3. Time complexity of quick sort algorithm is

 

a) N*N

b) log(N)

c) N*log(N)

d) N

 

Ans: (c)

 

 

4. Time complexity of AVL tree is .

 

a) N*N

b) log(N)

c) N*log(N)

d) N

 

Ans: (b)

 

 

5. Cycle stealing is used in which concept?

 

a) Programmed I/O

b) DMA

c) Interrupts

 

Ans: (b)

 

 

6. How many octets are there in an IP address

 

a) 6

b) 8

c)10

d)12

 

 

7.What are the maximum number of hosts that can be served by an IP

 

a) 254

b) 256

c) 2**24(2 to the power 24)

 

 

8. Which of the following is model representation of life cycle software

 

a) Water fall model

b) Spiral

 

 

9. The purpose of reviewing code is

 

a) To find syntax error

b) Tocheck for the proper design

 

 

10. Semaphores are used for the resolution of

 

a) Contention

b) Accessing of same resources by more than one

 

 

11.In threading of processes when the race condition will happen

 

a) Low priority process

b) Higher priority process

 

(See O.S.Concepts by Silberschatz)

 

 

12.Which of the following function is not performed by O.S.

 

a) CPU scheduling

b) Memory management

c) Transaction

 

Ans: (c)

 

 

13. If two application programmes uses same libraries which of following are shared

 

a) Lib code

b) Code and stack

c) Data

d) Data, code and stack

 

 

14. Which is the maximum 16 bit signed integer.

 

a) 66337

b) 66338

c) 257

d) 258

 

 

15.When will interrupt occurs?

 

a) Divide by zero

b) DMA completed

c) Insufficient memory

 

 

16. Which of the following has low power cosumption

 

a) EIL

b)CMOS

c) Totempole Arrangement

 

 

17. Which of the following is the wrong statement

 

a) Cominational circuits has memory

b) Sequential circuits has memory

c) Sequential circuits is a function of time

 

Ans: (a)

 

 

18.Virtual address is

 

a) More than physical address

b) Lesstthan physical memory

c) Equal to physical memory

d) None

 

Ans : (a)

 

19. Which of the following reduces CPU burden

 

Ans : DMA

 

 

20. Malloc function allocates memory at

 

a) compilation time

b)link

c)load

d)running

 

Ans: d

 

 

Section 3

 

1.Max value of SIGNED int

 

 

2. A long C program is given -- try to be familiar with few of the concepts listed below

 

int *num={10,1,5,22,90};

main()

{

int *p,*q;

int i;

p=num;

q=num+2;

i=*p++;

print the value of i, and q-p, and some other operations are there.

}

how the values will change?

 

 

 

3. One pointer diff is given like this:

 

int *(*p[10])(char *, char*)

 

Explain the variable assignment

 

 

 

4. char *a[4]={"jaya","mahe","chandra","buchi"};

What is the value of sizeof(a) /sizeof(char *)

 

 

 

5. For the following C program

 

void fn(int *a, int *b)

{int *t;

t=a;

a=b;

b=t;

}

 

main()

{int a=2;

int b=3;

fn(&a,&b);

printf("%d,%d", a,b);

}

 

What is the output?

 

a) Error at runtime

b) Compilation error

c) 2 3

d) 3 2

 

 

 

6. For the following C program

 

#define scanf "%s is a string"

main()

{printf(scanf,scanf);

}

 

What is the output.

 

Ans. %s is string is string

 

 

 

7. For the following C program

 

{char *p="abc";

char *q="abc123";

while(*p=*q)

print("%c %c",*p,*q);

}

 

a) aabbcc

b) aabbcc123

c) abcabc123

d) infinate loop

 

 

8. What is the value of the following:

 

printf("%u",-1)

 

a) -1

b) 1

c) 65336

 

 

9. For the following C program

 

#define void int

int i=300;

void main(void)

{int i=200;

{int i=100;

print the value of i;}

print the value of i;}

 

What is the output?

 

10. For the following C program

 

int x=2;

x=x<<2;

printf("%d ",x);

 

Ans. 8

 

 

11. For the following C program

 

int a[]={0,0X4,4,9}; /*some values are given*/

int i=2;

printf("%d %d",a[i],i[a]);

 

What is the value?

Novell Interview Paper Pattern

 

 

 

Interview Procedure:-

 

The interview as usual lays stress on your technical stream. Questions from C, C++, Operating Systems, Computer Networks will be asked.

The panel will also ask about your favorite subject. You should have a good grasp on the subject because you will be grilled on those subjects

 

Written Procedure:-

 

The written paper is of one hour duration and consists 30 questions which are divided into three sections:

Aptitude Section - 15 questions in 20 minutes.

Technical Section - 25 questions in 20 minutes.

C Programming Section - 15 questions in 20 minutes.

In the technical section, questions from Microprocessors, Operating Systems, Computer Networks etc. are asked.

All questions are multiple choice type.

 

1) Logical Questions like

a) All pens are pencils

b) some pecils are books

 

2) time and work, Rate and interest

 

3) Ages, Speed and distance

In Computer concepts part, questions on LRU page replacement policy, semaphores, scheduling, cache memory,Data structures etc.

 

I am not sending the questns because i forgot all the questns. sorry for not sending. Then I attended technial interview.

 

In technical interview, they asked to choose favourite subjects. I said C and Linux. They started asking questns On C.

 

 

 

Some of C Questns i encountered (with answers)

1) Questns on static, global

 

2) questn on function pointers, Pointers

 

3) what is name equivalence of structures ?

soln: In C, structures can be assigned only if they have the same name. C doesn't support assignment of two different structures.

 

4) Then how is name equivalence overrided?

soln: By using Explicit cast we can overrride this equivalence. Then i gave an example.

struct structure1{int i;} s1={1};

struct structure2{int i;} s2={2};

s1= *((struct structure1 *) &s2);

 

5) if unintialized Global/static variables are stored in BSS segment. Then after Implicit intialization with zero. will they reside in BSS segment?

Soln: I said yes. (I dont know this soln can anyone please send soln).

 

6) if no reigsters are available in MPU, then register variable is taken as auto variable. Then we can apply & operator to it?

Soln: I said no. I couldnt explain this properly. (Can anyone send me the correct soln)

 

7) some questns on Right Shift, left shift, Unions,Dangling pointers,Memory Leaks.

 

8) Questns on Data structures(linked lists, Binary Tables)

Since I was weak in data structures I couldn't answer most of the questions.

 

9) Then they asked questns on OS(Defn of OS,Process Mgmt, Memory Mgmt,File Mgmt)

-Process Mgmt (Scheduling, fork() in Linux,zombie)

-Memory Mgmt(what is page, paging, Demand paging,Fragmentation)

-File Mgmt(File System, inode, locking,open(), lseek())

Novell Placement Paper (Technical-C Section)

 

1.Max value of SIGNED int

 

a. b. c. d.

 

2.One questin is given, long one, to find the answer U should be

 

femiliar

 

with the operation as follows

 

int *num={10,1,5,22,90};

 

main()

 

{

 

int *p,*q;

 

int i;

 

p=num;

 

q=num+2;

 

i=*p++;

 

print the value of i, and q-p, and some other operations are there.

 

}

 

how the values will change??

 

3. One pointer diff is given like this:

 

int *(*p[10])(char *, char*)

 

asked to find the meaning.

 

4. char *a[4]={"jaya","mahe","chandra","buchi"};

 

what is the value of sizeof(a)/sizeof(char *)

 

a. 4 b.bytes for char c-- d.--

 

( we don't know the answer)

 

5. void fn(int *a, int *b)

 

{

 

int *t;

 

t=a;

 

a=b;

 

b=t;

 

}

 

main()

 

{

 

int a=2;

 

int b=3;

 

fn(&a,&b);

 

print the values os a and b;

 

}

 

what is the output--- out put won't swap, the same values remain.

 

a. error at runtime

 

b. compilation error

 

c.2 3

 

d. 3 2

 

6.

 

#define scanf "%s is a string"

 

main()

 

{

 

printf(scanf,scanf);

 

}

 

what is the output.

 

ANS : %s is string is string

 

7. i=2+3,4>3,1;

 

printf("%d"i);

 

ans is 5 only.

 

8. char *p="abc";

 

char *q="abc123";

 

while(*p=*q)

 

{

 

print("%c %c",*p,*q);

 

}

 

a. aabbcc

 

b. aabbcc123

 

c. abcabc123

 

d. infinate loop ( this may be correct)

 

9. printf("%u",-1)

 

what is the value?

 

a. -1 b. 1 c. 65336 d. --

 

(maxint value-1 I think, check for the answer)

 

10. #define void int

 

int i=300;

 

void main(void)

 

{

 

int i=200;

 

{

 

int i=100;

 

print the value of i;

 

}

 

print the value of i

 

}

 

what is the output?

 

may be 100 200

 

11. int x=2;

 

x=x<<2;

 

printf("%d ",x);

 

 

ANS=8;

 

12. int a[]={0,0X4,4,9}; /*some values are given*/

 

int i=2;

 

printf("%d %d",a[i],i[a]);

 

what is the value?

 

Click to download more papers  

Click to download more papers

Click to download more papers